Skøre Negle - CymaticNaturedb

Din Mentale tilstand kommer Fysisk til udtryk
Gå til indhold

Skøre Negle

Værd at vide om Helse > Symptomer

Kig rigtig godt på dine negle.
De afspejler, hvordan din krop har det. Deres form og farve kan give dig svaret på, om du er syg - måske ligefrem livstruende.
Der foreligger nu sikker videnskabelig dokumentation for, at neglene ved at ændre udseende kan fortælle både dig selv og lægen, om du kan have fået f.eks. en alvorlig sygdom i hjertet, leveren eller nyrerne.
- Neglene 'sladrer' om, hvordan din krop har det. Giver ofte et sikkert fingerpeg om, hvad du fejler. Lægen bør altid undersøge en patients negle, når der skal stilles en diagnose. Mange husker det, men en del er desværre ikke opmærksomme på det, siger speciallæge i hudsygdomme Kristian Thomsen, der underviser læger i, hvordan neglene ser ud ved en række sygdoms- og mangeltilstande.
Hans undervisningsbog 'Nails, der med billeder beskriver de mange 'sygelige' negletyper, anvendes af læger over hele verden som et vigtigt diagnose-redskab.
Skrumpelever og psoriasis
Listen med sygdomme, som viser sig ved forandringer i neglene, er lang: Hjertesygdomme og hjertesvigt, lungesygdomme som f.eks. emfysem og lungekræft, leversygdomme som f.eks. skrumpelever, sygdomme i skjoldbruskkirtlen, nyresygdom, psoriasis, pletvis håraffald, eksem og psykiske traumer og chok.
- Hvis der f.eks. ses dybe, tværgående furer i neglene - i lægesprog kaldet Beau-linjer - kan det fortælle, at du er ramt af en hjerte- eller lungesygdom, en svær infektion eller har været udsat for et traume eller chok, f.eks. i forbindelse med en alvorlig trafikulykke. Det kommer af, at blodtilførslen til neglen har været nedsat i en periode. Hvis furen sidder midt på neglen, kan tidspunktet for f.eks. en blodprop fastlægges til for ca. tre måneder siden. En negl er seks måneder om at vokse ud, siger speciallæge Kristian Thomsen.
Har man en leversygdom, f.eks. skrumpelever, kan neglene blive helt hvide. Ved en nyresygdom, herunder nyresvigt, kan man opleve, at den yderste del af en negl bliver mørkt farvet, mens den inderste del er hvid.
Skrumpelever og psoriasis
Klaus Nordlind, speciallæge i hudsygdomme og professor ved Karolinska Instituttet i Sverige:
- Neglenes udseende er helt klart et hjælperedskab for os læger til at stille diagnosen, men det må dog ikke overfortolkes. Man kan godt have f.eks. ur-glas«-negle uden nødvendigvis at være syg,« præciserer Klaus Nordlind.
Mange forandringer i neglenes form og farve er ifølge professoren ufarlige.
- Oftest har personen med ændret farve og form på neglene også andre symptomer. Den, der har skeformede negle på grund af blodmangel, er også meget træt.
Kemo kan ses på neglene
Speciallæge Kristian Thomsen oplyser, at kemoterapi hos kræftpatienter også afspejler sig i neglenes udseende. Hver gang man får kemo, kan det aflæses i form af tværstriber i neglene. Det skyldes, at kemoen bremser væksten i alle kroppens celler - derunder også neglenes.

Beau-linjer
Symptom: Neglen har riller på tværs. Det skyldes at neglens vækst hæmmes i en kortere periode.
Årsag: Kan skyldes kraftig stress eller alvorlige sygdomme.

Blå Negle
Symptom: Neglens hvide måneformede område er blåt.
Årsag: Den blå farve kan være tegn på tungmetalforgiftning eller lungeproblemer.

Fingerbølsnegle
Symptom: Neglen har knappenålsstore huller i overfladen.
Årsag: Neglens udseende kan være tegn på sygdommen alopecia areata - også kaldet pletskaldethed. Sygdommen, der er arvelig, udløses især af psykisk stress.

Half and Half Negle
Symptom: Den inderste del af neglen er hvid og den yderste brun.
Årsag: At neglen er delt i de to farver, kan være tegn på hjerte- og nyresygdomme. Fænomenet er også set hos aids-patienter.

Hvide negle
Symptom: Neglene er hvide og ugennemsigtige. De kan også have hvide pletter eller streger.
Årsag: Neglene kan være et tegn på en nyrelidelse eller på sygdom i leveren, eksempelvis skrumpelever.

Løse negle
Symptom: Neglen løsner sig fra fingre eller tæer.
Årsag: At neglene løsner sig kan være tegn på, at man lider af hyperhidrosis. En sygdom der gør, at svedproduktionen øges. Men løse negle behøver ikke at være tegn på sygdom. På tæerne kan det eksempelvis også skyldes forkert fodtøj.

Røde negle
Symptom: Neglens hvide måneformede område er rødt.
Årsag: Røde negle kan skyldes problemer med hjertet.

Skeformede negle
Symptom: Neglene er meget tynde, flade og buer en smule indad.
Årsag: De forekommer ved jernmangel og er et normalt fænomen hos små børn.

Skøre negle
Symptom: Neglene flosser og knækker nemt.
Årsag: Skøre negle kan skyldes forkert kost og jernmangel. Synderen er dog ofte en anden. Jo mere vi har hænderne i vand, desto skørere bliver neglene nemlig.

Urglasnegle
Symptom: Negle på fingre og tæer er meget hvælvede.
Årsag: Det kan være et tegn på, at der er noget alvorligt galt med lunger eller hjerte.

Klik på understreget tekst for mere information

Pris: 139,00 kr


Tilbage til indhold