Besvimelse - CymaticNaturedb

Din Mentale tilstand kommer Fysisk til udtryk
Gå til indhold

Besvimelse

Værd at vide om Helse > Symptomer

Hvad er besvimelse?
Besvimelse kaldes en synkope på fagsprog. Det er et pludseligt tab af bevidsthed, som skyldes nedsat blodforsyning til hjernen. Denne tilstand går over af sig selv.
Besvimelse kan opstå under mange forhold. Det typiske er, at man falder om, eller synker sammen uden at der samtidig er tegn til smerter eller andre gener. Under besvimelse er vejrtrækningen rolig og langsom. Der kan være kortvarige sitren, men som regel ikke langvarige kramper.
20-30% af alle mennesker oplever at besvime på et tidspunkt i deres liv, men de fleste oplever det kun en gang. En undersøgelse viste, at 15% af børn under 18 år havde besvimet, og 23% af ældre over 70 år havde besvimet.
Hvad skyldes besvimelse?
Besvimelse skyldes midlertidigt nedsat blodcirkulation i hjernen på grund af fald i blodtrykket. Når man ligger ned, med hovedet i samme højde som hjertet, er det lave blodtryk højt nok til, at der strømmer tilstrækkeligt blod til hjernen. Bevidstheden vil derfor gradvist komme tilbage, når man ligger.
Der er flere forhold som kan føre til blodtryksfald og dermed besvimelse:

  • Ubehagelige eller stærke oplevelser

  • Stærke smerter eller kvalme

  • Høj temperatur eller ophedning

  • Hvis man rejser sig hurtigt op fra siddende eller liggende stilling

  • Børn kan skrige, indtil de besvimer

  • Lavt blodtryk

  • Hjertesygdom

Epilepsi, hjernerystelse, rusmiddelpåvirkning, lavt blodsukker, forgiftninger, hjertesvigt og angstanfald kan føre til, at man mister bevidstheden. Disse tilstande er dog ikke en besvimelse som sådan.
Visse former for medicin kan også medføre lavt blodtryk og dermed tendens til besvimelser.


Tilbage til indhold